Факти, които може би не знаете за ключарите и бравите

Факти, които може би не знаете за ключарите и бравите. Вярвате или не, ключарството е индустрия, която е едновременно очарователна и огромна. Постоянно се променя, така че винаги има какво ново да научите, независимо дали сте ветеран или клиент за първи път. Да, изучаването на ключарството също може да бъде забавно. Ето някои интересни факти за доставчиците на ключарски услуги, които може да Ви се стори забавни.

Една от най-древните професии. Ключарите и бравите

Кога се появиха ключарите? Кое е първо: ключар или брава? Вероятно няма точен отговор. Точно като дилемата кокошка и яйце, дилемата ключар и ключар ни показва колко древна е тази професия. Първото споменаване на ключари датира от 2000 г. пр. н. е. Цивилизациите на Близкия изток, Вавилон и Египет, са имали първите си специалисти по брави. Технологията за заключване и ключове по това време със сигурност е била примитивна. Това обаче беше доста нововъведение тогава, така че не отне много време на други цивилизации да го заемат. 4000 години непрекъснато развитие ни дадоха не само ключари за жилищни, търговски и автоключари, но и ключари за сейфове и много други предимства.

Най-известният ключар в света

Можете ли да познаете кой би бил това? Изненадващо, говорим за Хари Худини. Известният илюзионист започва кариерата си като шлосер. Започва да чиракува като шлосер на 11-годишна възраст. Това би обяснило изключителните му умения да се измъква от различни ограничения. Освен това показва, че ключарството е малко подобно на магията. Можем дори да кажем, че Худини е бил първокласен специалист по локаути и вероятно това знание, което е усвоил в толкова ранна възраст, му е дало увереността в крайна сметка да стане най-великият илюзионист на всички времена.

Най-старите известни брави

Най-старата известна брава е открита от археолози в Ниневия (асирийски град, споменат в Библията в историята на Йона). След много тестове и изследвания те установиха, че е на повече от 4000 години. Най-старата ключалка с ключ е много по-млада. Той е на около 2700 години и е открит в същия район. Първата ключалка с щифт е изобретена в Древен Египет преди почти 3000 години. Разбира се, такава водеща технология беше достъпна само за богати хора. За съжаление, броят на тези древни брави, които са запазени до сега, е малък, тъй като всички те са направени от дърво. Само в периода на Римската империя производителите на брави използват стомана. Също така, тогава е създадена първата щифтова ключалка със стоманени пружини.

Заключение

Хората рядко се замислят за ключарите и индустрията за ключарство и сигурност. Това обаче е професия с над 4000-годишна история. Несъмнено много завладяващи неща, изобретения и постижения, на които се възхищаваме днес, са се случили през последните 40 века. През това време видни ключари повлияха значително на живота на хората и надеждните и знаещи ключари го правят и днес!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top