Травми в спорта

Травми в спорта? Какво е решението

Спортни наранявания – как да ги минимизираме?

Спортните травми са причинени от инциденти, недостатъчно загряване, лоша техника или пренапрежение. Почти всяка част от тялото може да се нарани, когато се занимавате със спорт. Глезените и коленете са особено податливи на наранявания, но мускулите, костите, сухожилията, ставите и съединителните тъкани също могат да бъдат засегнати.

Лечението на лека спортна травма обикновено включва почивка на засегнатата част на тялото през първите 72 часа. Лед може да се приложи върху засегнатата област, за да се намали подуването, а болкоуспокояващите лекарства като ибупрофен или тиленол / парацетамол могат да помогнат за намаляване на болката, причинена от нараняването.

По-тежки травми в спорта

При по-тежки наранявания медицинските специалисти могат да насочат дадено лице към специализирано лечение като физиотерапия. Хирургическа намеса може да се наложи и при някои сериозни спортни наранявания, като фиксиране на фрактури на кости и възстановяване на скъсани връзки.

Предотвратяването на спортни наранявания е възможно, като се вземат предвид необходимите предпазни мерки при подготовката или упражняването. Загряването на тялото преди тренировка и охлаждането след тренировка може да помогне, като позволи на тялото да се адаптира към началото или края на упражнението.

Изучаването на правилните техники на конкретно упражнение също намалява риска от нараняване, както и използването на правилното оборудване за изпълняваните упражнения.

Могат ли анаболните стероиди да лекуват спортни наранявания?

За съжаление, изследванията, изследващи ефектите от употребата на стероиди, са ограничени поради нежеланието на някои институционални съвети за преглед да одобрят употребата на анаболни стероиди при неклинична популация. Травми в спорта

Това води до това, че повечето разследвания по тази тема се извършват върху спортисти, които се прилагат самостоятелно. Тези спортисти приемат и други медикаменти и лекарства. Те ще доведат до различни ефекти, което прави резултатите от тези проучвания по-малко надеждни.

Спортните и физически дейности, с които се занимават тези спортисти, ги правят по-податливи на наранявания. Те могат допълнително да променят резултатите от изследването.

Анаболните стероиди като лечения за контузия и нараняване на щама са изследвани с помощта на животни. Това проучване използва модели на плъхове с възпроизводими наранявания на мускулна контузия. Имаше контролни, анаболен стероид и кортикостероидни групи.

Травми в спорта и Кортикостеориди

Първоначално групата на кортикостероидите показа значителни подобрения в потрепването и тетаничната сила. Но по-късно тези подобрения се обърнаха и доведоха до дегенерация на мускула.

Групата на анаболните стероиди не показва първоначални подобрения. Но до 14 дни показва значителни подобрения в потрепването на тетаничната сила без дегенерация на мускула. Авторите заключават, че кортикостероидите са полезни в краткосрочен план, но вредят на дългосрочното възстановяване на мускулите, а анаболните стероиди могат да подобрят възстановяването на мускулите и да подпомогнат заздравяването на нараняване на мускулната контузия.

По-нататъшни проучвания и прегледи подчертават значението на анаболните стероиди за потенциално подпомагане на възстановяването на увредени скелетни мускули след нараняване. С анаболен стероид е показано, че подобрява естествения процес на възстановяване на мускулите. И подпомага възстановяването на мускулна травма.

Анаболните стероиди също се оказаха много ефективни с подпомагането на възстановяването на ортопедични наранявания. Чрез пряко подпомагане на възстановяването на скелета. И подпомагане на възстановяването на мускулите, което позволява укрепването на костите.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top