С какво е известен Пловдив

С какво е известен Пловдив

С какво е известен Пловдив

Религиозни забележителности на Пловдив, на които си струва да се обърне специално внимание, са църквата „Пресвета Богородица“ от 16 век, църквата „Страстната седмица“ от 19 век и църквата „Св. Димитър“ от 19 век и църквата „Св. Марина от 19 век. В последните две църкви могат да се видят иконите и иконостасите на майстор Захария Зограф.

Старият Пловдив…

Старият Пловдив е известен не само с културното си наследство – той е най-старият европейски град, който е по-стар от Атина и Рим. Българският град притежава безброй исторически богатства. Археологически забележителности на Пловдив – разкопки на селища от епохата на неолита и бронзовата епоха, римския форум, бани, акропол, останки от тракийските крепостни стени, комплекс Небет тепе – място, където някога е имало процъфтяващо тракийско селище. На арената на античния театър от 2 век от н.е. (построен, вероятно, от Марк Аврелий) концерти и представления се провеждат и днес.

С какво е известен Пловдив. В стария Пловдив има художествени галерии с колекции от творби на местни художници. Експозицията на Етнографския музей представя национални дрехи, предмети от бита, изкуства и занаяти. Интересни са и колекциите на Археологическия музей и Центъра за съвременна история. Центърът за съвременна история редовно е домакин на изложби на живопис, скулптура и изложби, посветени на културата, изкуството и бита на различните страни.

Най-добрата наблюдателна площадка се намира на хълма Сахат-Тепе (Данов хълм), който се намира в самото сърце на стария град Пловдив. Седейки до османската часовникова кула, можете да се насладите на гледката към града и реката.

Градът е сменял името си няколко пъти. При заселването на града от траките, през първото хилядолетие пр.н.е., той е наречен Евмолпиада. След като древният градът е завладян от царя на Македония през 342 г. пр.н.е. д., е наречен Филипопол. По време на управлението на Римската империя този стар град Пловдив достига най-високия си просперитет, като същевременно променя името си на Тримонций, което означава „град на три хълма“.

След това е Пийлдин, когато по тези места идват славяните и градът става част от Първата.Превзет от османците през 1364 г., градът отново сменя името си и става Филибе.

През 15 век се появяват първите споменавания на града с името Пловдив. Когато България е освободена от турците през 1885 г. с помощта на руски войски, Пловдив става част от нея.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top