Сървъри

Сървъри и всичко за техните роли

Това не са всички сървърни роли. Изброихме само най-основните функции, които се използват в почти всички успешни компании. В допълнение към тях някои организации използват сървъри на бази данни, сървъри за корпоративни информационни системи, сървъри за съвместна работа по проекти. Всички роли са безброй! И не всичко е необходимо за вашия бизнес.

Защо се нуждаем от DNS сървъри и какви са те?

Основната цел на DNS сървърите е да съхраняват информация за домейни и да я предоставят по искане на потребителите, както и кеширане на DNS записи на други сървъри. Това е само „книгата за контакти“, за която писахме по-горе.

В случай на кеширане нещата са малко по-сложни.

Факт е, че един DNS сървър изобщо не може да съхранява цялата информация за адресите на сайтове и свързаните с тях IP адреси. Има изключения – корен DNS сървъри, но повече за това по-късно. При достъп до уебсайта на компютъра на потребителя, браузърът първо проверява локалния файл с настройки на DNS, файла хостове. Ако нужният адрес не е там, заявката се изпраща допълнително – до локалния DNS сървър на интернет доставчика на потребителя.

Локалният DNS сървър в повечето случаи взаимодейства с други DNS сървъри от региона, в който се намира заявеният сайт. След няколко повиквания към такива сървъри, локалният DNS сървър получава желания и изпраща тези данни на браузъра – заявеният сайт се отваря. Получените данни се съхраняват на локален сървър, което значително ускорява работата му. Тъй като веднъж „познавайки“ IP адреса на сайта, поискан от потребителя, локалният DNS съхранява тази информация. Процесът на съхранение на получени по-рано данни се нарича кеширане.

Ако потребителят отново се обърне към предварително заявения сайт, той ще се отвори по-бързо, тъй като съхранената информация се използва. Вярно е, че кешът не се съхранява завинаги, времето за съхранение зависи от настройките на самия сървър.

IP адресът на сайта може да се промени

Например, когато се преместите на друг хостинг или сървър в рамките на същия хостинг. Какво се случва в този случай? В този случай заявките на потребителите към сайта, чийто IP-адрес е променен, се обработват по стария начин за известно време, т.е. пренасочването отива към стария IP адрес. И само след определено време (например ден) кешът на локалните сървъри се актуализира, след което сайтът се осъществява чрез нов IP адрес.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top