международен шофьор

Професия – международен шофьор

Международен шофьор

Не е рядкост мнението, че такава професия  като международен шофьор е лесен начин да се печелят добри пари. Без много, много усилия, изминавайки няколко хиляди километра, можете да спечелите много повече, отколкото да работите цял месец на бюро или в производството. Разбира се, заплатата, която един международният шофьор печели, е относително висока. Но предположението, че получаването му е проста работа, е абсолютен мит.

За да получи правото да работи и кара тир, който превозва стоки между държави, международният шофьор трябва да има не само правата на съответната категория.

За да можете да правите това, трябва да имате много умения и способности, в допълнение към шофирането. Нека започнем с факта, че превозното средство може да се повреди в някакъв момент на пътуването. Това може да се случи на магистрала, на стотици километри от мястото на най-близкия автомобилен сервиз. В този случай шофьорът трябва да може не само да установи причината за повредата. Но и да намери начин, ако не е в състояние да я отстрани, то поне да достави превозното средство до мястото на ремонта.

Правила за преминаване на границите

Съгласете се, че такива умения не се преподават в автошколите – те се придобиват с дългогодишен опит и специално обучение. Преодолявайки разстояния от хиляди километри, полагайки маршрути между различни държави, международният шофьор трябва да знае правилата за преминаване на границите. Както и процедурата за преминаване на граничен и митнически контрол, да може да намери най-кратките маршрути за транспорт. И също така да знае особеностите на правилата за движение в различните държави.

В допълнение към прякото управление на автомобил, международният шофьор изпълнява задълженията на спедитор. В крайна сметка, като правило, товарът, който се превозва с тира, не е придружен от специален служител – цялата отговорност за пълната и навременна доставка е на водача. Следователно международният водач трябва да е добре запознат с изготвянето на придружаващи документи, попълване на фактури, митнически декларации и т.н.

Както можете да видите, в заданието на международния шофьор прякото управление на автомобилния влак не е единственото умение.

Информация от Александър Логистикс (Alexander Logistics).

Posts created 192

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top