международен шофьор

Професия – международен шофьор

Международен шофьор

Не е рядкост мнението, че такава професия  като международен шофьор е лесен начин да се печелят добри пари. Без много, много усилия, изминавайки няколко хиляди километра, можете да спечелите много повече, отколкото да работите цял месец на бюро или в производството. Разбира се, заплатата, която един международният шофьор печели, е относително висока. Но предположението, че получаването му е проста работа, е абсолютен мит.

За да получи правото да работи и кара тир, който превозва стоки между държави, международният шофьор трябва да има не само правата на съответната категория.

За да можете да правите това, трябва да имате много умения и способности, в допълнение към шофирането. Нека започнем с факта, че превозното средство може да се повреди в някакъв момент на пътуването. Това може да се случи на магистрала, на стотици километри от мястото на най-близкия автомобилен сервиз. В този случай шофьорът трябва да може не само да установи причината за повредата. Но и да намери начин, ако не е в състояние да я отстрани, то поне да достави превозното средство до мястото на ремонта.

Правила за преминаване на границите

Съгласете се, че такива умения не се преподават в автошколите – те се придобиват с дългогодишен опит и специално обучение. Преодолявайки разстояния от хиляди километри, полагайки маршрути между различни държави, международният шофьор трябва да знае правилата за преминаване на границите. Както и процедурата за преминаване на граничен и митнически контрол, да може да намери най-кратките маршрути за транспорт. И също така да знае особеностите на правилата за движение в различните държави.

В допълнение към прякото управление на автомобил, международният шофьор изпълнява задълженията на спедитор. В крайна сметка, като правило, товарът, който се превозва с тира, не е придружен от специален служител – цялата отговорност за пълната и навременна доставка е на водача. Следователно международният водач трябва да е добре запознат с изготвянето на придружаващи документи, попълване на фактури, митнически декларации и т.н.

Както можете да видите, в заданието на международния шофьор прякото управление на автомобилния влак не е единственото умение.

Информация от Александър Логистикс (Alexander Logistics).

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top