Нова година в Китай

Нова година в Китай

Нова година в Китай съвпада както с пролетта, така и с пролетното почистване.

Според китайския календар, Нова година в Китай бележи не само нова година, но и преминаването от зима към пролет, когато древните фермери започват нов сезон за засаждане на култури. „Когато започнем пролетта, те всъщност просто навлизат в средата“, каза Антъни ДеБласи, професор по китайска история в университета в Олбъни.

Традиционните приготовления за Нова година в Китай включват пазаруване на дрехи, окачване на хартиени свитъци, които съдържат пожелания за неща като „щастие“ и „богатство“ и изплащане на всички дългове. Време е и за пролетно почистване, за което традиционно се смята, че премахва лошия късмет и умилостивява боговете. „Искате всичко да е безупречно“, каза ДеБласи. Просто се уверете, че сте приключили преди новата година да започне. В противен случай може да се отървете от късмета.

Китайска нова година продължава 15 дни.

В навечерието на китайската Нова година семействата са склонни да се събират за огромен празник, пълен с кнедли, които приличат на древни монети в Северен Китай и лепкави оризови сладкиши в Южен Китай. Други традиционни храни включват риба, която на много китайски езици звучи като думата за „изобилие“; мандарини, които звучат като думата за „късмет“; и ненарязани юфка, които означават дълъг живот.

Тъй като осем е щастливо число, храната често се състои от осем ястия. В допълнение към яденето децата получават червени пликове с пари вътре и почти всички в Китай палят фойерверки и петарди. „Никога не съм бил във военна зона, но точно това бих си представял, че ще бъде една военна зона“, каза ДеБлази. „Просто е наистина силно и гръмотевично.“

След това празникът продължава още 15 дни, като продължава от новолуние до пълнолуние. Кулминацията му е с подходящо наречения Фестивал на фенерите, когато фенери се окачват пред домовете и по улиците. Някои хора празнуват и т. нар. „Малка Нова година“, почит към „бога на кухнята“, която се провежда няколко дни преди новогодишната вечеря.

Китайска Нова година е най-голямата туристическа вълна в света.

В Съединените щати кошмарните задръствания са норма на Деня на благодарността, Коледа и Деня на майката, когато пътниците задръстват магистрали и летища на път да посетят семейството си. Но нито един от тези празници не се доближава до китайската Нова година в Китай, когато в това, което се нарича най-голямата сезонна миграция на хора в света, около 3,2 милиарда пътувания са предприети за период от шест седмици.

„Никога не бих препоръчал на чужд турист да пътува в Китай по това време, въпреки че много от тях искат да отидат“, каза ВандерВен. Много американски семейства от китайски произход също тръгват на път сега, което води до спад на посещаемостта в определени училища.

Възникна пропаст между поколенията по отношение на китайска Нова година.

Въпреки че семейството остава важен компонент на китайската Нова година, ново поколение в Китай отхвърля някои от другите традиционни елементи на празника. „Съвременният градски начин на живот повлия на това как хората празнуват“, каза ВандерВен.

„По-младите хора вероятно просто искат да играят видео игри, да пишат с приятелите си и да не мислят за учене.“ Междувременно парадите станаха популярни в северноамериканските, европейските и австралийските „китайски квартали“, пълни с танци, танци на лъвове и дракони, костюми и маршируващи групи.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top