Недостатъците на акрилните килими

Недостатъците на акрилните килими

Недостатъците на акрилните килими

Минуси: Платното е електрифицирано (съвременните продукти са импрегнирани с антистатичен агент). Ниска пожарна безопасност (акрилът бързо се запалва). Кратък експлоатационен живот (те губят външния си вид след 5-7 години). Също така килимите се изработват от други материали, например от памук (гоблени и ажурни килими), естествени влакна (постелки) и други синтетични нишки – полиамид, полиестер, полипропилен, найлон. И ако не навлизате в подробности, тогава всички килими по вид материал са разделени на естествени (скъпи и с високо качество) и синтетични (по-евтини, но отстъпващи по много характеристики на вълнени и копринени изделия).

Недостатъците на акрилните килими. Според метода на производство се разграничават машинни (манифактурни) и ръчни килими. Ръчно изработените килими са изтъкани само от естествени материали, тъй като евтината синтетика обезценява цялата работа. Всеки възел на основата се завързва на ръка, след което купчината се подрязва до желаната дължина. Интересното е, че с времето възлите само се затягат повече и продуктът става по-траен. Ето защо експлоатационният живот на такова платно може да достигне 200-300 години.

В древни времена занаятчиите, за да докажат качеството на своя продукт, хвърляли килим в краката на клиентите. След това беше разклатено и демонстрирано, че изглежда като ново. Съвременните ръчно изработени килими също се изработват по древна технология, така че всички продукти са изключителни, дори ако са направени по един и същ модел. Килимите се произвеждат машинно както от естествени материали (вълна, памук), така и от синтетични влакна (полиамид, акрил, полиестер). Те не се третират със същото страхопочитание като занаятите. Това са доста добри, функционални и полезни неща за дома, които ще помогнат да се поддържа топло, да се намалят нивата на шум и да се подчертае дизайна на стаята.

Има важни неща, на които е добре да обърнем внимание, при избора на килим. Ще ви разкажем по-подробно кои са тези неща в следващата ни статия.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top