Най-въздействащи православни икони

Най-въздействащи православни икони

Най-въздействащи православни икони

Най-въздействащи православни икони. Някои от тях сме разгледали тук в този пост.

„Неопиващата чаша“

Богородица се моли за всички грешници и призовава за неизчерпаем източник на духовна радост и утеха, провъзгласява, че е приготвена неизчерпаема чаша небесна помощ и милост за тези, които молят с вяра. Тя е за просперитет в къщата, а също така помага да се излекува от зависимости, пиянство, наркомания, хазарт. Намира се в главния олтар на Киевско-Софийската катедрала. Повече от десет века тази чудотворна икона остава непокътната. Това вероятно е причината да бъде наречена така.

Пред иконата се моли за всякакви нужда: за болните – изцеление, за скърбящите – утеха, за изгубените – предупреждение, пазете бебетата, възпитавайте и обучавайте младите, насърчавайте и инструктирайте съпрузите и жените, подкрепяйте и затопляйте старите, избавяйте ги от всички нещастия.

За нас: Ние сме онлайн магазин за Православни икони, „BGikoni“. Обадете ни се, за да поръчате при нас Вашата икона: +359 886 811 379. София, ж.к. Дървеница бл.21, вх.Б, ап.47, 1000 ж.к. Дървеница.

„Троеручица“

Чудотворният образ на Божията майка е написан през осми век в чест на монаха Йоан Дамаскин, църковен химнист, невинно наклеветен. Пред иконата хората се молят за изцеление от болка в ръцете или нараняванията им, от избавяне от огън, както и от болест, мъка и скръб.

Какво означава икона?

Думата „икона“ – от гръцки, означава „изображение“, „изписване“. Иконата е свещен образ на Господ, Богородица, ангели, светци и най-значимите събития от свещената и църковна история (икони на празници). Иконата е изображение, което помага да се съсредоточите в молитвен призив към този, на когото се молите.

Какво означават надписите върху иконите, например буквите над главата на Спасителя?

Традиционно върху иконите има надписи. В древни времена една икона се е считала за завършена само когато е била кръстена. В духовен смисъл това разкрива връзката между личността на светеца и неговия образ.

Иконите на нашия Господ Исус Христос винаги имат ореол – символ на божествена светлина и святост. Гръцките букви οΏν са поставени в ореола на Спасителя. Тази дума, преведена на руски, означават „Съществуващ“ – вечно присъстващият и вечно съществуващ Бог. Гръцките букви MP ΘY са поставени над главата на Богородица. Това са първите и последните букви на гръцките думи, които означават „Богородица“.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top