Най-въздействащи православни икони

Най-въздействащи православни икони

Най-въздействащи православни икони

Най-въздействащи православни икони. Някои от тях сме разгледали тук в този пост.

„Неопиващата чаша“

Богородица се моли за всички грешници и призовава за неизчерпаем източник на духовна радост и утеха, провъзгласява, че е приготвена неизчерпаема чаша небесна помощ и милост за тези, които молят с вяра. Тя е за просперитет в къщата, а също така помага да се излекува от зависимости, пиянство, наркомания, хазарт. Намира се в главния олтар на Киевско-Софийската катедрала. Повече от десет века тази чудотворна икона остава непокътната. Това вероятно е причината да бъде наречена така.

Пред иконата се моли за всякакви нужда: за болните – изцеление, за скърбящите – утеха, за изгубените – предупреждение, пазете бебетата, възпитавайте и обучавайте младите, насърчавайте и инструктирайте съпрузите и жените, подкрепяйте и затопляйте старите, избавяйте ги от всички нещастия.

За нас: Ние сме онлайн магазин за Православни икони, „BGikoni“. Обадете ни се, за да поръчате при нас Вашата икона: +359 886 811 379. София, ж.к. Дървеница бл.21, вх.Б, ап.47, 1000 ж.к. Дървеница.

„Троеручица“

Чудотворният образ на Божията майка е написан през осми век в чест на монаха Йоан Дамаскин, църковен химнист, невинно наклеветен. Пред иконата хората се молят за изцеление от болка в ръцете или нараняванията им, от избавяне от огън, както и от болест, мъка и скръб.

Какво означава икона?

Думата „икона“ – от гръцки, означава „изображение“, „изписване“. Иконата е свещен образ на Господ, Богородица, ангели, светци и най-значимите събития от свещената и църковна история (икони на празници). Иконата е изображение, което помага да се съсредоточите в молитвен призив към този, на когото се молите.

Какво означават надписите върху иконите, например буквите над главата на Спасителя?

Традиционно върху иконите има надписи. В древни времена една икона се е считала за завършена само когато е била кръстена. В духовен смисъл това разкрива връзката между личността на светеца и неговия образ.

Иконите на нашия Господ Исус Христос винаги имат ореол – символ на божествена светлина и святост. Гръцките букви οΏν са поставени в ореола на Спасителя. Тази дума, преведена на руски, означават „Съществуващ“ – вечно присъстващият и вечно съществуващ Бог. Гръцките букви MP ΘY са поставени над главата на Богородица. Това са първите и последните букви на гръцките думи, които означават „Богородица“.

Posts created 192

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top