Кои още храни са супер

Кои още храни са супер?

Кои още храни са супер? Кейл или къдраво зеле – Какво представлява това интересно зеленолистно растение. Едногодишно диетично растение, което няма почти никакъв вкус.

Какво казва историята за него:

До края на Средновековието тази полезна супер храна – къдравото зеле е една от най-разпространените култури в Европа. Този вид зеле с къдрави листа е съществувало в древна Гърция през 4 век пр.н.е. д. и се използва за медицински цели.

Кои още храни са супер?

Ползите от тази супер храна: Листата от къдраво зеле са богати на хранителни вещества. Източник е на лесно смилаеми калций, магнезий, витамини А, В6, К, желязо, антиоксиданти и флавоноиди. Зелето има противовъзпалителни свойства, бори се с анемия, стомашни язви и рак на дебелото черво. Намалява нивата на холестерола и нормализира женските хормонални нива.

Киви – супер храна

Какво представлява? Кивито оглавява списъка на най-популярните суперхрани. Това е диетичен плод, който дори хора, които са склонни към пълнота, могат да консумират.

Малко история: Дивото киви е пренесено в Нова Зеландия в началото на 20-ти век, след което растението се променя донякъде – плодовете стават по-големи и по-вкусни. Днес кивито се отглежда в Нова Зеландия, Италия и Чили, откъдето се изнасят здрави плодове по целия свят. Ползи: Този плод е богат на витамин С и антиоксиданти и съдържа широк спектър от хранителни вещества. През 2011 г. бяха публикувани проучвания в Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, доказващи, че кивито може да реши проблемите със съня. Съдържа серотонин, хормон, който нормализира мозъчната функция.

Киноа

Какво представлява? Здравословна зърнена култура, произхождаща от Южна Америка.

В исторически план: Древните инки са използвали тази зърнена култура ежедневно. Смятана е за свещена за растенията и е наричана „майката на всички зърна“. Според легендата всеки нов сезон самият император засажда първото семе.

Ползите от тази суперхрана: Киноата е богата на калций, цинк, фибри, калий, манган, витамини А, Е, С и групата В, включително рибофлавин, който е от съществено значение за обновяването на кръвта. Съдържа и фосфор, който в зърнените храни е колкото в рибата, и желязо, което е два пъти повече, отколкото например в пшеницата.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top