Как влияе тютюнопушеното върху ЕД

Как влияе тютюнопушеното върху ЕД

Тютюневата индустрия работи усилено, за да прави тютюнопушенето да изглежда секси. Компаниите отдавна използват сексуалните теми в рекламата на тютюневи изделия като стратегия за увеличаване на общата привлекателност на своите продукти. Но, за съжаление на тютюневите компании, реалността не е на тяхна страна. Далеч от секси, тютюнопушенето може да повлияе негативно на сексуалния живот на човек. Ето три от тях.

1. Еректилна дисфункция (ЕД)

Пушенето уврежда кръвообращението по много начини, което води до множество свързани здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, сърдечен удар и инсулт. Основно място в списъка с негативните последствия е  еректилна дисфункция.

Ерекция е възможна само когато кръвоносните съдове в пениса се разширят и се напълнят с кръв. Пушенето нарушава кръвоносните съдове в тази област на тялото, което означава, че действието не винаги може да се случи. Всъщност тютюнопушенето може да причини еректилна дисфункциядори  при мъже на 20 години.

2. Намалено либидо

Тютюнопушенето влияе отрицателно върху нивата на тестостерон както при мъже, така и при жени, хормонът, отговорен за поддържането на либидото. По същество нивата на тестостерон в тялото се покачват временно, когато вдишвате първата си цигара, но тя не трае дълго и намалява след известно време. Пушенето на цигари увеличава нивата на въглероден оксид в организма, което в крайна сметка води до инхибирано производство на тестостерон, което намалява либидото.

3. Безплодие

Американското дружество за репродуктивна медицина предупреждава, че употребата на тютюн може да повлияе отрицателно върху плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Според организацията пушачите от мъже и жени имат около два пъти по-голяма степен на безплодие, открито при непушачите.

Тютюнопушенето е свързано с предизвикателствата за плодородие по няколко начина. Пушенето уврежда ДНК в яйцата и сперматозоидите, което може да причини проблеми с плодовитостта. Освен това жените, които пушат, могат да имат и по-кратък прозорец за забременяване, тъй като химикалите в тютюневите изделия, включително никотин, цианид и въглероден окис, ускоряват загубата на яйца и причиняват пушачите да изживеят менопаузата по-рано от непушачите. Горепосочената еректилна дисфункция също може да допринесе за невъзможност за зачеване.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top