Какъв парапет да избера за балкон в къща?

Какъв парапет да избера за балкон в къща?

Балконът на вилата Ви има нужда от парапет?

Какъв парапет да изберете.

Парапетът на балконите се използва като декоративен и защитен елемент. В зависимост от предпочитанията на собствениците, той може да бъде или контрастен, или подобен на архитектурата на къщата.

Препоръчва се височината, която парапетът трябва да има, да се зададе според височината на човека, а горната ограда – дълга поне 1,2 метра, разстоянието между отделните елементи – до 11 сантиметра.

Според правилата за безопасност всеки метър трябва да издържа на тегловна категория до 100 кг, а скарата в лоджията е закрепена както към стената, така и към самия под.

Съединяващите(сглобки) елементи на парапета трябва да са нови, без пукнатини, ръжда или признаци на корозия. При избора на декоративни елементи е по-добре да се откажете от острите детайли, защото безопасността на семейството и приятелите е по-важна от модните тенденции.

Водещият критерий е един – парапетът да е достатъчно надежден, за да издържи на температурни и метеорологични промени, а също да не излага никого на опасност;

Нашите експерти са на Ваше разположение – Даросбг, тел за връзка: 0878/76 00 33, 0897/91 77 99, е-mail: darosbg@gmail.com

Решение от стъкло

Атрактивен и оригинален парапет от стъклени плоскости. Този избор е интересн и привлекателн. Също служи за подчертаване вида на избраня от Вас стил на сградата. За  красив и безопасен парапет е необходимо:

  • Ламинирано стъкло с многослойно покритие;
  • Стъклените елементи трябва да се закалят при определена температура и да се покрият с филм, той се нарича ламиниран;
  • Работата със стъкло при температура 600 ° C ви позволява да правите най-интересните форми и огъвания от него, но дебелината трябва да бъде от 3 до 7 милиметра;
  • Когато инсталирате със собствените си ръце, стъклените части се фиксират с помощта на анкери, болтове и заваряване; Те могат да бъдат вкарани директно в рамката или в елементи от алуминий или неръждаема стомана.

Съвет: По-добре е да поверите такава работа на специалисти, това ще помогне да се избегне инцидент или счупване на скъп материал.

При избор на неръждаема стомана

  • Алуминиеви сплави

Този метал е лек, не носи допълнително натоварване върху балконската плоча и е доста издръжлив, но експлоатационният живот е малко по-кратък от този на по-плътните метали, въпреки че е покрит със специални вещества. Експертите предупреждават, че е невъзможно да се използва заваръчна машина за такива продукти, тъй като те могат да бъдат унищожени под въздействието на висока температура.

  • Неръждаема стомана

Този материал е най-малко податлив на различни температурни промени, капризите на времето под формата на дъжд, парещо слънце и сняг. Не се нуждае от обработка, има привлекателен външен вид и доста дълъг експлоатационен живот и подмяната на една част няма да създаде много проблеми. Недостатъкът на металните огради е, че те няма да могат да защитят балконското пространство от вятър, голямо количество прах и да отворят цялата гледка за другите. Също допълнително инсталиране за обесопасяване на деца и животно.

При избор на дърво

За здравината на цялостната конструкция трябва да използвате вертикални и хоризонтални трупи и балюстради, формата им може да бъде или кръгла, или квадратна, или правоъгълна.

За да се подобрят защитните свойства на конструкцията, тя е подсилена с елементи, изработени от метал и оформени тръби, пластмаса. Те трябва да бъдат монтирани на дървен или бетонен под, допълнително подсилени със специални анкери.

Дървото като материал има и редица недостатъци – ако е лошо обработено, то се деформира под въздействието на внезапни температурни промени, слънчева светлина и мразовито или влажно време. За по-голяма трайност производителите на парапети препоръчват обработка на дървени елементи, като най-подходящ е алкидно-уретановият лак.

За най-често задавани въпроси относно PVC парапети прочетете ТУК.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top