Причини и превенция на нощните страхове

Причини и превенция на нощните страхове

Причини и превенция на нощните страхове

  • Лишаване от сън: Лишеното от сън дете има по-голяма нужда от много дълбок сън, когато се случат тези събития. Проверете дали детето ви спи достатъчно за възрастта си. Може също да искате да преразгледате рутината си за лягане, за да сте сигурни, че могат да заспят бързо и лесно.
  • Нередовни графици за сън: Редовните дневни дремки и постоянните часове за лягане и ставане ще помогнат за стабилизиране на съня на вашето дете.
  • Стимуланти: Избягвайте храни и напитки, съдържащи кофеин и/или захар, тъй като и двете могат да нарушат съня на вашето дете.
  • Стресови събития и болести: И двете могат да доведат до нарушен сън. Липсата на сън е причината за нощния ужас.
  • Нарушения на съня: Нощна астма, обструктивна сънна апнея, синдром на неспокойните крака или гастроезофагеален рефлукс се разпознават все по-често при тези с нощни страхове. Може да искате да обсъдите това с вашия личен лекар или специалист.

Причини и превенция на нощните страхове. Нощен ужас е, когато спящо дете внезапно се „събуди“ в състояние на паника, възбуда и ужас. Те често крещят, ритат и се нахвърлят и тичат безутешно. Те могат да имат други симптоми като учестено сърце, изпотяване и разширени зеници.

Да успокоим децата преди да ги сложим да спят

Около 3% от децата изпитват нощни страхове, обикновено на възраст между 18 месеца и 7 години. Нощните страхове обикновено се появяват през първите няколко часа на сън, докато детето ви е в дълбок сън без бързо движение на очите.

По ирония на съдбата, докато нощните страхове могат да ви накарат да се чувствате тревожни, те не безпокоят вашето дете. Въпреки че може да изглеждат ужасени, детето ви обикновено изобщо не осъзнава какво се случва, тъй като спи дълбоко.

Нощните страхове рядко продължават повече от десет до петнадесет минути и най-доброто ви действие е просто да пазите детето си в безопасност, да изчакате, докато моментът премине, след което да го насочите обратно в леглото. Не се опитвайте да събудите детето си или да предложите комфорт или увереност, тъй като е по-вероятно то да се разстрои, ако бъде събудено.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top