Каква е правилната грижа за котките?

Каква е правилната грижа за котките?

Каква е правилната грижа за котките? Домашен уют

Каква е правилната грижа за котките? Вашият домашен любимец трябва да има собствено чисто и сухо място в дома ви, където да може да спи и да си почине. Постелете легло на котката си с меко и топло одеяло или кърпа. Не забравяйте да перете постелките често.

Дръжте котката си на закрито. Котките на открито не живеят толкова дълго, колкото котките на закрито. Котките на открито са изложени на рискове от травми или  битки с други котки, свободно скитащи кучета.

Правилно хранене

Висококачествена, маркова храна за котенца или котки. Вашият ветеринарен лекар ще може да оцени вашата нова котка или коте и да определи най-добрата диета. Фактори като възраст, ниво на активност и здраве оказват влияние върху това какво и колко трябва да яде котката.

Котките се нуждаят от таурин, незаменима аминокиселина, за здравето на сърцето и очите. Избраната от вас храна трябва да бъде балансирана за етапа от живота на вашата котка или коте.

Редовно разресване на козината

Повечето котки остават относително чисти и рядко се нуждаят от къпане, но трябва редовно да разресвате козината. Честото разресване помага за поддържане на козината на вашата котка чиста и намалява случаите на поява на топки косми.

Подостряне на котешките нокти

Когато котка драска, старата външна обвивка на ноктите се издърпва и острите, гладки нокти отдолу се откриват. Подрязването на ноктите на вашата котка на всеки две до три седмици ще ги запази сравнително тъпи и по-малко вероятно ще навреди на ръцете ви, така и на мебелите. Осигурете на котката си здрав стълб за драскане. Стълбът също трябва да е достатъчно стабилен, за да не се клати по време на употреба, и трябва да бъде покрит с груб материал.

Тоалетната, много важна за домашните котки

Всички котки на закрито се нуждаят от котешка тоалетна, която трябва да бъде поставена на тихо и достъпно място. В многоетажен дом се препоръчва една кутия на етаж. Избягвайте да местите тоалетната, освен ако не е абсолютно необходимо, но ако трябва да го направите, преместете я само с няколко сантиметра на ден.

Имайте предвид, че котките няма да използват разхвърляна, миризлива котешка тоалетна, така че изваждайте твърдите отпадъци  поне веднъж на ден. Изхвърлете всичко, измийте с мек препарат и презареждайте поне веднъж седмично.

Домашен уютОтделете й чисто и уютно място, където да поставите леглото й!
Правилно храненеВисококачествена, маркова храна за котенца или котки.
Редовно разресване на козинатаЧестото разресване помага за поддържане на козината на вашата котка чиста и намалява случаите на поява на топки косми.
Подостряне на котешките ноктиПодрязването на ноктите на вашата котка на всеки две до три седмици ще ги запази сравнително тъпи и по-малко вероятно ще навреди на ръцете ви, така и на мебелите.
Тоалетната, много важна за домашните коткиИмайте предвид, че котките няма да използват разхвърляна, миризлива котешка тоалетна, така че изваждайте твърдите отпадъци  поне веднъж на ден.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top