Историята на огнеупорния костюм на Sparco

Историята на огнеупорния костюм на Sparco

Историята на огнеупорния костюм на Sparco. Беше 1978 г., когато Sparco произвежда първия си костюм, Standard, способен да издържи 11 секунди за стрелба. Костюмът е изработен изцяло от кевлар и едва по-късно са въведени нови комбинации от материали , като се използва широко влакно Nomex. Една от първите иновации в Sparco е използването на Nomex, материал, състоящ се от огнеупорни влакна, които гарантират безопасност и дишане. За да отговори на нуждите на шофьорите и пилотите, задължени по наредба да носят огнеупорно облекло, Sparco създаде стандартния костюм, който съчетава плетена подплата с външната материя, намалявайки теглото и значително увеличавайки комфорта.

Историята на огнеупорния костюм на Sparco

Непрекъснатите изследвания и експерименти в света на моторните спортове са лостове за развитие и еволюция, особено когато става въпрос за материали и майсторство. Целта е да се предложи максимално ниво на безопасност, лекота и комфорт, смесица, която отговаря на основните характеристики, които всички F1 съоръжения изискват. Постоянният стремеж към иновации успя да доведе до проектирането на костюма Sparco2 през 1996 г., носен от Coulthard и последван от Superleggera през 2010 г., който тежеше около 20% по-малко в сравнение с предшествениците си.

Намаляване на теглото на костюм Спарко

Изследването на Спарко продължи в посока на оптимизиране на моделирането, с цел допълнително намаляване на теглото чрез използване на по-леки аксесоари и използване на ситопечат. През 2018 г. Имаха повратна точка по отношение на хомологацията: от 8856 – 2000 до 8856 – 2018. Изискването за пренос на топлина върху костюмите, в съответствие със стандарт 8856-2018 на FIA (ISO9151:2017 и ISO15025:2017), е увеличено от 11 на 12 секунди.

За да изпълни тези изисквания за одобрение, костюмът трябва да гарантира в рамките на времеви диапазон от 12 секунди, че температурната разлика между човешкото тяло (вътрешната част на костюма в контакт с бельото) и външната страна, подложена на излагане на пламък, не надвишава 24°C (HTI24 – индекс на топлопреминаване 24°C).

За да се гарантира пожароустойчивост във времевия диапазон, който е предвиден в новата директива, всички производители трябваше да се изправят пред значително увеличение на теглото на предавката. Sparco, в съответствие с новите изисквания за хомологация, проектира Prime Pro, един от най-леките костюми в света, който се носи от Ландо и Даниел и до днес.

 Най-съвременният костюм Спарко

Prime Pro, е най-новият огнеупорен костюм Sparco, използван от екипа на McLaren F1, е най-добрата иновация в състезателните костюми. Това е един от най-леките състезателни костюми на пазара, включващ ултра лек двойно плъзгащ се цип, скрит от огнеупорен капак, който гарантира максимална безопасност, ултра тънка яка, специално проектирана за използване във F1, безшевни маншети, изключително плоски шевове и персонализирани еластични панели, за да осигурят мобилност и комфорт на водачите по време на състезания.

Непрекъснатите иновации на Sparco

Иновацията е една от многото силни страни на Sparco: марката успява всяка година в реализацията на важни проекти, които съчетават цели по отношение на стил и технология с много висок стандарт за безопасност. В светлината на постоянните изследвания и разработки, Sparco, който достави новия Superleggera 2022 на екипа на F1 McLaren по повод Baku 2021 GP, ще представи новия костюм Prime 2022, който ще присъства в новия каталог с Monza.

Prime 2022, съвместим с новия регламент на FIA, е двуслоен костюм и се отличава с една от най-тънките и дишащи смеси, съществуващи днес. Иновацията, направена от Sparco за този проект, беше да се разработи облицовка, направена с (патентована) технология HOCOTEX.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top