Електронни винетки за автомобили

Електронни винетки за автомобили

Електронни винетки за автомобили

Проучването подчертава недостатъците на базираните на времето „винетки“ за автомобили

От страните от ЕС, които имат „винетна“ данъчна система за автомобилите, Унгария има най-добрата, а Словения – най-лошата. Това е констатацията на проучване за Комисията, която разглежда седемте съществуващи системи, тъй като скоро ще публикува проект на насоки за правителствата относно минималните стандарти за винетки.

Винетки за автомобили

Електронни винетки за автомобили. Винетката в автомобилния транспорт е такса, базирана на времето, която дава достъп до част или цялата пътна мрежа. Всички страни от ЕС използват винетна система- Австрия, България, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Словения. Швейцария също така изисква всички превозни средства, които използват нейната магистрална мрежа, да имат винетка, докато Великобритания обмисля базирана на времето винетна система за камиони.

В подготовка за съобщението относно превръщането на винетките в по-справедливи, по-екологични и по-малко дискриминационни спрямо чужденците, Комисията поиска от американската управленска консултантска компания Booz and Company да проучи всичките седем съществуващи системи. Унгария се представя най-добре по отношение на спазването на принципите на ЕС, докато Словения е най-лоша. Понастоящем няма правила на ЕС относно винетките за автомобили, но всички такси трябва да бъдат „пропорционални“ и „недискриминационни“.

Заместник-директорът Нина Реншоу каза: „Ние следим къде този вид изследване води Комисията. Ще знаем повече, когато публикува съобщението си относно минималните стандарти за винетки скоро и има последици и за трафика на камиони, като се има предвид, че в Бялата книга на ЕС за транспорта се казва, че инфраструктурното таксуване за камиони трябва да бъде въведено до 2016 г.

„Успокояващо е да видим, че докладът на Booz & Co подчертава недостатъците на базираните на времето системи – урок за британското правителство, тъй като то иска да въведе базирана на време винетка за камиони – и разглежда различни такси за винетки въз основа на емисиите класове. Ще търсим да видим дали Комисията предлага определяне на максимални дневни/седмични/месечни ставки, за да се избегне дискриминация срещу случайни участници в движението, и дали тя включва отстъпки за по-чисти превозни средства.“

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top