Детските килими и синтетиката в тях

Детските килими и синтетиката в тях

Струва си да се каже няколко думи за вида нишка (прежда), изработена от изкуствени влакна при детските килими. Детските килими и синтетиката в тях.

Детските килими и синтетиката в тях

Има три вида нишки: BCF (BBC-eff), хит-сет и замразяване. BCF прежда е прежда, която е преминала само първия етап на обработка. Този тип конци визуално е малко по-синтетичен от другите видове конци. Но също така килимите от BCF са най-евтините сред аналозите. Конецът с хитов комплект наподобява вълнена прежда доколкото е възможно. Това се прави чрез усукване и термична обработка на няколко BCF нишки.

Преждата придобива допълнителна дебелина, мекота и визуална привлекателност. Конецът Frize се получава чрез усукване и последваща термична обработка на конеца за удар. Визуално нишката на фриза има вид „астрахан“ (или, така да се каже, „агнешко“) външен вид. Именно от този вид прежда се произвеждат рошави килими.

Какъв е материала на косъма?

Тук си струва незабавно да разсеем мита, че синтетиката в детските килими не е добър вариант. Това не е така. Именно от синтетични влакна се произвежда основния дял от съвременните детски килими. И това беше направено не само поради желанието на компаниите производители да получат най-евтиния и най-конкурентен продукт по отношение на цената. Просто при доста значителна част от децата естествените материали (като правило вълната) могат да причинят различни видове и прояви на алергична реакция. Ето защо, според препоръките на лекарите и в съответствие с реалното търсене, технолозите в детските килими често заменят вълната с не по-малко скъп и визуално почти неразличим акрил. И най-често се използва евтин, практичен полипропилен.

За полипропиленовите килими

Те са лесни за почистване, почти не избледняват от активна слънчева светлина и са антистатични. Ако сте закупили вълнен, акрилен детски килим или памучен или вискозен килим, тогава през първите 1,5-2 месеца от експлоатация трябва да сте подготвени за факта, че част от влакното на преждата ще „отпадне“ от килима. Не бива да се страхувате от това, това не е брак, а се дължи на структурата на тези влакна – те са разнородни по сила и най-слабите от тях се ексфолират през първите седмици на работа. Постепенно този ефект ще изчезне и обикновено изчезва напълно, както беше споменато по-горе, след 1,5-2 месеца. Рецептата за справяне с това явление е много проста – в началото килимът трябва да се почиства с прахосмукачка малко по-често (1-3 пъти седмично).

Преди да купите вълнен детски килим, не забравяйте да се уверите, че детето ви не е алергично към този материал. Обикновено това може да се разбере още през първите месеци след раждането на бебето.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top