българското вино

Българското вино и неговата дегустация

Посетихме България с главното намерение да направим дегустация на вино. Преди да пристигне в България, два месеца бяхме в Истанбул. Истанбул има много атрибути, но виното не е едно от тях. Така че, когато планирахме пътуването си до България, фокусът ни беше върху виното – и то много. В продължение на 10 дни имахме удоволствието да присъстваме на фестивала на младото вино в Пловдив, да дегустираме вино с Culture Tours, пътувайки през красивата България. Напуснахме тази балканска страна с бутилки в раниците и новооткрита любов към българските сортове. Историята и традициите на българското винопроизводство са завладяващи. В тази публикация ще споделим с вас какво научихме по време на нашата обиколка с Culture Tours и как можете най-добре да планирате ден с уикенд или почивка в България.

Винопроизводството съществува в България от ~ 5000 г. пр.н.е. България е един от най-старите производители на вино в света. Всъщност археологическите данни сочат, че хората са започнали да правят вино в България още през 5000 г. пр. Хр. Тези хора са били древните траки, сбор от индоевропейски племена, обитавали земите на съвременна България. Траките почитали виното като божествена напитка и Загрей (известен още като Дионис), богът на виното, бил най- почитания сред боговете. Те бяха известни със своите умения във войната и винопроизводството. В „Илияда“ на Омир, тракийското вино се споменава няколко пъти като най-доброто вино в света. Няколко недобросъвестни тракийски фигури, за които определено сте чували, са Орфей, легендарният музикант, и Спартак, гладиаторът, ръководил най-големия робски бунт срещу Римската република през I век сл. Хр. (Източник: Траките).

Винопроизводство в България

В България има 44 местни сортове грозде В България има 44 местни сортове грозде. Колкото и да обичаме отличен совиньон блан, той е освежаващo да се вкусят изцяло нови сортове, без предварителни схващания. Дегустацията на вино в България ви предоставя уникалната възможност да опитате Mavrud (червен), Rubin (червен), Broadleaf Melnik (червен), Red Misket (бял), Dimyat (бял) и Tamianka (бял).

България е била четвъртият най-голям производител на вино през 70-те години. Още в деня, когато България беше комунистическа държава, производството на вино се управляваше от държавата. През 70-те години България се превръща в четвъртия по големина производител на вино в света. Известни международни сортове като мерло и шардоне бяха масово засадени през тази ера. По-голямата част от виното се изнасяше в Съветския съюз. Така че, вероятно никога не сте опитвали българско вино, освен ако не сте отраснали в Русия.

Българското вино в модерни времена

Когато комунистическият режим пада (1989 г.), винената индустрия се разпадна. Поземлените реформи върнаха земята на хората, а производството на вино се върна в частния сектор. Като се има предвид бурната ситуация, през 90-те години в производството на вино се наблюдава стагнация. Бяха необходими години, за да се възстанови лозаро-винарската индустрия и репутацията на България. Добрата новина е, че днес много независими винопроизводители въвеждат местни сортове и шампионират местното грозде в България. Сцената на българското вино се измества. Малките фамилни и бутикови винарни се очертават и предизвикват големи мащабни индустриални производители. Време на пътуванията си с фестивал на виното Дегустация на вино в България направихме в края на ноември, успяхме да участваме във фестивала на младото вино в Пловдив.

Фестивал на българското вино

Прочетете повече за фестивала на младото вино в най-добрите ни неща за правене в Пловдив пост. Бяхме в състояние да опитаме вино от цялата Тракийска долина и Мелник в рамките на два дни и да участваме в местните празници. През цялата година има фестивали на виното, затова препоръчваме да посетите Culture Tours, за да разберете какво има смисъл за вас. Например Ден на Свети Трифон (14 февруари), фестивал за храна и вино във Варна, Варна (април), парад за вино и гурме, Пловдив (май), изложение за вино Розе, Казанлък (юни), Августиада, Стара Загора (октомври), фестивал на младото вино, Пловдив (ноември).

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top