Алайнери

Алайнери – предимства и недостатъци

Алайнери. Много пациенти (или техните родители) се питат кой вариант ще бъде по-добър за тях. Това наистина е лично решение. Ще Ви предоставим информация, която да вземем със себе си, за да ви помогнем, ако имате нужда от време, за да обмислите възможностите си. Важно е да запомните, че алайнерите могат да лекуват повечето, но не всички ортодонтски проблеми. Ето защо е важно да разговаряте с вашия ортодонт при първоначалната си консултация за това коя опция може да ви помогне да постигнете най-добрия резултат.

Алайнерите са изработени от пластмаса и са изработени по поръчка, за да паснат на вашите зъби. Всеки алайнер придвижва зъбите стъпка по стъпка към крайната позиция. Малки неравности от композитна смола (материал за пълнеж в цвят на зъбите) са прикрепени към различни зъби, за да помогнат на алайнера да захване зъба, така че да може да бъде преместен правилно.

Алайнери – предимства:

  • Външен вид: Алайнерите са по-малко забележими от брекетите, тъй като са ясни и изработени по поръчка, за да паснат на вашите зъби. Това може да бъде фактор за много, но не за всички пациенти.
  • Диета: Докато премахвате вашите алайнери, за да ядете, вашата диета не се влияе. Все още ще можете да ядете храните, които харесвате. Някои храни са трудни или неудобни за ядене с брекети и могат да причинят счупвания, което може да забави лечението и да изисква допълнителни посещения за извършване на ремонт.
  • Хигиена: Тъй като вашите алайнери са подвижни, можете да миете с четка и конец, както обикновено. Това е важно, тъй като почистването на зъбите с поставени брекети е предизвикателство за много пациенти.
  • Назначавания: Тъй като движението на зъбите е предварително планирано от вашия ортодонт, действителните посещения в практиката обикновено са много по-прости и в някои случаи могат да бъдат по-малко като цяло. Това може да бъде голямо предимство за всички, които живеят натоварен живот!
  • Комфорт: Най-общо казано, алайнерите са по-удобни от брекетите. Въпреки че зъбите все още могат да бъдат малко нежни, когато започнат да се движат, устните и бузите са склонни да бъдат по-малко раздразнени, тъй като пластмасовият алайнер е по-гладък от металните или порцелановите брекети. Това може да е особено важно за тези, които играят контактни (или полуконтактни) спортове.

Недостатъци на алайнерите:

  • Съответствие: Алайнерите трябва да се носят 22 часа на ден, за да бъдат ефективни. Това означава, че се отстраняват само за ядене и почистване. Съответствието е равно на резултати!
  • Алайнерите трябва да бъдат премахнати за хранене и почистване. На някои пациенти може да им е трудно да направят това публично, ако се чувстват срамежливи или неудобни от това.
  • Ефективност: Алайнерите могат да лекуват повечето случаи, но не всички. В сложни ситуации вашият ортодонт може да препоръча брекети, а не алайнери. Ако все пак настоявате за подравняване, крайният резултат може да не е толкова точен.
  • Цена: В някои случаи цената на алайнерите може да бъде повече от брекети. Въпреки това, в много случаи те са сходни или еднакви. Вашият ортодонт може да обсъди цената на вашите опции, преди да решите.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top